Sortimente

Mierea contine apă, glucide fructoză, glucoză, zaharoză, maltoză, proteine aminoacizi, subsțante minerale (calciu, cupru, magneziu, siliciu, fosfor, mangan etc), vitamine (B1, B2, B6, B5, K, C), graunțe de polen, substanțe antibiotice etc. Mierea este un aliment ușor asimilabil, satisface rapid nevoia de energie a organismului, nu este iritantă pentru sistemul digestiv, este foarte bine tolarată de rinichi, reface repede organismul după efort, calmează sistemul nervos, are proprietăți antiseptice, cicatrizante și antibiotice, are proprietăți conservante se pot conserva in miere fructe, legume dar și pește, carne, ouă.
Mierea de salcâm - este ușor de recunoscut după culoarea sa ce variază de la incolor la galben deschis, luminos. Este printre cele mai cautate sorturi de miere, fiind considerată miere de calitate superioară. Cristalizarea acestui sortiment de miere se realizează dupa câțiva ani datorită cantității mari de fructoză. Mierea de salcâm are un gust plăcut, dulce, este perfect fluidă, vâscoasă, și nu prezintă semne de cristalizare. Este folosită ca antiseptic, calmant al tusei, in tratamentul asteniei și tratamentul nevrozelor.
Mierea de floarea soarelui - este poate cea mai raspandită miere de la noi din țară, are o culoare galbena si cristalizează mai repede ca alte sortimente datorită conținutului mare de glucoză. Prezintă un miros plăcut și o dulceată specifică. Mierea de floarea-soarelui intarește sistemul imunitar și are și efect antibiotic.
Mierea de tei - este una dintre cele mai apreciate sortimente de miere fiind bogată in vitamine si aminoacizi. Culoarea ei este galben deschis, iar cristalizarea ei se declansează la cateva luni după extragerea din faguri. Este recomandată in tratarea afectiunilor sistemului nervos si a insomniilor.
Mierea polifloră - rezultă din nectarul florilor mai multor plante, este o miere cu aspect limpede. Mirosul foarte expresiv denotă un buchet nuanțat de arome, care scoate in evidenta multitudinea de flori care il compun. Din acest motiv ea poate avea culori si gusturi diferite. Este deseori recomandată pentru afecțiuni la nivelul inimii, ficatului, pentru stimularea poftei de mâncare, și de asemenea pentru problem digestive. In cazurile de anorexie la copii mierea este indicată in mod special. 
Miere de rapiță
Rapița este o plantă oleaginoasă cu o arie largă de răspândire. Albinele apreciază această plantă, culegând mari cantități de polen și nectar. De obicei mierea de rapiță se obține în luna mai, dacă însămânțarea a fost realizată în toamna anului precedent. Mierea de rapiță se cristalizează foarte repede datorită conținutului mare de apa (18% din componență). Din aceasta cauză acest tip de miere se poate cristaliza chiar în fagure și nu mai poate fi extrasă. Acest tip de miere are o colorație foarte slaba (sub 35mm pe scara Pfund).Din aceasta cauză mierea de rapiță este utilizată în tratamentul osteoporozei. Ajută și la refacerea și menținerea elasticitatii pereților vasculari. Consumul de miere de rapiță protejează ficatul, splina și pancreasul de diverse boli. 
Miere de mentă. 
Acest sortiment este unul extrem de aromat, are un gust dulce, o consistență uniformă, vâscoasă, culoarea sa variind de la verzui-brun la roșcat. Este produsă mai ales în Delta Dunarii și în regiunile sale limitrofe. Are un conținut ridicat de vitamina C. Ușureaza digestia, durerile provocate de colici abdominale și combate balonarea. Pentru aceste proprietăți este un tip de miere extrem de căutat de oameni pentru consum. 
Mierea de mană -Este obținută de pe frunzele de fag, de frasin și de stejar. Are proprietăți laxative mult mai puternice decât celelalte tipuri de miere, are efect antiinflamator asupra tubului digestiv, favorizează eliminarea toxinelor din corp.
Miere de lavandă
Acest tip de miere de culoare crem, este foarte parfumat și are o granulație extrem de fină. Acest sortiment de miere este recomandat spre consum persoanelor care suferă de oboseală cronică și epuizare fizică și intelectuală.Este utilizată și pentru a trata afecțiunile pulmonare, insomniile și migrenele. Deasemenea poate inlocui tratamentul medicamentos, în cazul în care copilul dumneavoastră suferă de oxiuri.
Caracteristici miere: Un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 1,680 kg carne de vacă, cu 50 de ouă, cu 5,675 l lapte și cu aproximativ 40 de portocale. Mierea este un aliment delicios și foarte util sănătății. Ea se poate consuma ca atare, sau ca adaos la ceai, lapte, alte băuturi, sub forma de tartine. Cu ajutorul mierii se pot prepara prajituri perfect tolerabile, care, după opinia nutriționistilor, pot inlocui prajiturile obișnuite, care sunt in general stimulatoare ale acidității. Fotografii si alte amanunte:http://dvdnick.sunphoto.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu